VOLG SPUNK

Warning: file_get_contents(http://urls.api.twitter.com/1/urls/count.json?url=http://whatsyourway.nl/blog/diy-hoe-maak-je-een-simpele-en-stijlvolle-knop-voor-je-volume): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/whatsyourw/domains/whatsyourway.nl/application/views/helpers/GetShares.php on line 15
0

DIY: HOE MAAK JE EEN SIMPELE EN STIJLVOLLE KNOP VOOR JE VOLUME?

11 april, 2016

Zit je vrij ver van je geluidssysteem af, of heb je geen manier om je pc harder en zachter te zetten als je bijvoorbeeld in een game zit?

Dan is het handig om een aparte knop te hebben om deze taak te voltooien. Een afstandsbediening raak je kwijt, en waarom flink wat euro’s neertellen als je het ook zelf kunt maken? Instructables gebruiker Kris S legt het je stap voor stap uit zodat ook jij een stijlvolle geluidsknop op je bureau hebt staan.

Wat heb je nodig?

Een micro USB-kabel

Een micro USB Digispark printplaat van een paar euro

Een goedkope encoder

Een dop van een pillenfles

De volumeknop van een kapotte stereo-installatie

Downloadbare software

Stap 1: De software

De Digispark werkt met de Arduino Development Environment, een heel populair platform. Dit kun je gewoon downloaden en er zijn veel tutorials online als je daar nog meer mee wil spelen. Als je nog nooit met een Digispark hebt geknutseld, vind je hier hoe je de printplaat installeert.

Wanneer je dit gedaan hebt, moet je hier de Library downloaden. Dit heb je nodig voor dit project. De Digispark gebruikt namelijk dezelfde chip als de duurdere Adafruit Trinket, maar dan voor een fractie van het geld. Het zip-bestand uit de Library pak je uit en de ‘Adafruit-Trinket-USB-master’ folder gaat in C:\Users\ \Documents\Arduino\libraries. De schets die je op dezelfde pagina als de Library ziet staan, kopieer je en plak je in het Arduino programma, om hem vervolgens naar de Digispark te uploaden.

Stap 2: De hardware

De hardware goed krijgen bestaat simpelweg uit een paar draden vast solderen. Kris S vertelt dat het niet heel lastig is, en maakte daarom een klein en eenvoudig schema:

Stap 3: De omhulsing

In principe is de knop al werkend. Maar zo’n apparaat op je bureau hebben liggen is natuurlijk ook niks. Daarom maken we nu een nette en simpele omhulsing. Kris S pakte de dop van een pillenfles en maakte hier aan de bovenkant een klein gat in. Hierdoor steek je de encoder. Vervolgens moet er een gat aan de zijkant gemaakt worden, waardoor de micro USB-kabel kan. Nu je deze gaten hebt gemaakt, kan de Digispark in de dop gelijmd worden. Als deze vast erin zit, kun je er bijvoorbeeld een stuk rubberen mat onder plakken, zodat hij minder op je bureau schuift.

Voor het deksel gebruikt hij een volumeknop van een kapotte stereo-installatie. Die gaat er bovenop en dient als draaiknop. Kris S vulde die knop nog met wax en ijzeren kogels om het een wat zwaarder gevoel te geven, maar dit is natuurlijk helemaal aan jou.

Dat is het! Nu heb je zelf voor weinig geld een mooie volumeknop gemaakt. Heb je nu de smaak te pakken en wil je meer knutselen? Hier leggen we uit hoe je je eigen toetsenbord maakt. Maar wil je nog een stap verder gaan? Dan kun je ook een Sneeuwwitje-achtige tech-spiegel maken. Hoe je dat doet leggen we stap voor stap hier uit.