VOLG SPUNK

Warning: file_get_contents(http://urls.api.twitter.com/1/urls/count.json?url=http://whatsyourway.nl/blog/als-je-dna-een-sjaal-was-geweest-zag-hij-er-zo-uit): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/whatsyourw/domains/whatsyourway.nl/application/views/helpers/GetShares.php on line 15
0

ALS JE DNA EEN SJAAL WAS GEWEEST, ZAG HIJ ER ZO UIT

18 december, 2015

Ook al is iedereen uniek, het grootste deel van je DNA is precies hetzelfde als die van elk ander mens op aarde.

Ongeveer 99.9 procent van je DNA is gemeenschappelijk. Dan blijft er dus 0.1 procent over, dat jou “jou” maakt. En die 0.1 procent is best wel interessant.

Dat vond Iona Inglesby ook. Inglesby is een designer uit Londen en heeft een bedrijf opgezet, genaamd Dot One. Dot One maakt van dat kleine beetje DNA iets heel mooi. Zij nemen een monster van je en maken van jouw DNA een glitchy design op sjaals, posters of familiebomen.

Hoe doen ze dat precies?

Dot One werkt samen met een genetische tests lab genaamd AlphaBiolabs. De DNA sample wordt aan hun gegeven en vervolgen worden er short tandem repeats (STR’s) uitgehaald. Dit zijn delen van genetische codes die op specifieke wijze verschillen tussen personen. Forensische onderzoekers gebruiken die bijvoorbeeld ook als ze willen weten van wie het bloed is.

Met genoeg STR’s kun je een genetische vingerafdruk maken. De kans dat 13 STR’s overeenkomen met iemand anders, is één op de miljard. Daarom pakt AlphaBiolabs er 23, en zeggen ze dat ze op die manier elk individu kunnen onderscheiden van iedereen ter wereld.

Wanneer het lab klaar is met je DNA-profiel maken, geeft Dot One elke STR in jouw genetische vingerafdruk nummers gebaseerd op de moleculaire karakteristieken. Elk nummer krijgt vervolgens een kleur, die Inglesby zelf kiest. De patronen die de kleuren maken, lijken ontzettend veel op de geometrische, lineaire patronen die je krijgt bij het maken van DNA-profielen. Ze zegt: “De prints reflecteren het complete proces.” Ze vertelt hoe ze met haar producten de wetenschap en de technologie achter DNA en genetica wil ‘ontraadselen’. “Wat ik wil doen in mijn werk is data pakken die nogal steriel is, en er iets van maken waar mensen persoonlijk mee kunnen relateren.