VOLG SPUNK

Warning: file_get_contents(http://urls.api.twitter.com/1/urls/count.json?url=http://whatsyourway.nl/blog/7-dingen-die-je-moet-doen-als-je-een-nieuwe-computer-in-huis-haalt): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/whatsyourw/domains/whatsyourway.nl/application/views/helpers/GetShares.php on line 15
0

7 DINGEN DIE JE MOET DOEN ALS JE EEN NIEUWE COMPUTER IN HUIS HAALT

1 april, 2016

Je hebt eindelijk een nieuwe pc of laptop gekocht en je bent helemaal klaar om er alles uit te halen. Maar meteen het gaspedaal indrukken is wellicht niet het beste idee.

Een paar kleine voorbereidingen kan helpen je pc veiliger, sneller en toekomstbestendiger te maken.

1. Begin meteen met Windows Update

Het is wellicht vervelend, maar het is verstandig om niets te doen tot je pc volledig up-to-date is. Gelukkig is dit niet veel moeilijker dan Windows Update aanzetten. Het kan in een paar minuten gebeurd zijn, of in een paar uur. Dat is afhankelijk van je pc.

Check hier hoe de update inschakelt: zorg er als eerst voor dat je pc toegang heeft tot internet. Als je Windows 7 of 8 hebt, druk op het configuratiescherm, ga naar systeem en beveiliging en druk vervolgens op Windows Update. Hier is een knop waar je je pc kunt laten checken voor updates. Heb je Windows 10? Open dan het startmenu, ga naar instellingen en dan naar bijwerken en herstellen. Hier kun je je pc laten checken voor updates. Doe dit tot er geen updates meer zijn.

2. Installeer je favoriete browser

Een browser gebruiken die je niet goed kent, kan heel vervelend zijn. Alsof je in andermans auto rijdt en je de stoel niet kunt verschuiven. Het kan wel, maar prettig is het niet. Dus als Internet Explorer niet je ding is, installeer dan meteen een browser als Chrome, Firefox of Opera.

3. Tijd om goed te beveiligen

Nu je pc sterk in de startblokken staat, is het tijd om de beveiliging goed in te stellen. Er zijn veel ingebouwde manieren van Windows om het veiliger te maken, Windows Defender bijvoorbeeld. Ook zijn er een aantal programma’s die je kunt downloaden die je computer net iets veiliger maken. Check vooral dit artikel om stap voor stap van je pc een ondoordringbaar fort te maken.

4. Schoonmaken

Je spiksplinternieuwe pc komt helaas ook met een hoop rotzooi. Er zitten allerlei programma’s op die je helemaal niet nodig hebt. Zonde van de ruimte en het maakt je pc alleen maar langzamer. Een eenvoudig programma dat je kunt gebruiken is PC Decrapifier die je hier vindt. Het scant je pc voor bekende bloatware zoals de programma’s heten. Vervolgens geeft het je een lijst met programma’s die je met één druk op de knop kunt verwijderen.

5. En weer vullen

De grootste reden waarom we al die bloatware weghalen en weer ruimte hebben, is zodat je het weer kunt vullen. Maar deze keer met nuttige programma’s. Er zijn ontzettend veel gratis programma’s die je kunnen helpen bij je dagelijkse pc-gebruik. Bedenk goed waar je je pc allemaal voor gaat gebruiken en download en installeer vast programma’s die je daarbij helpen. Zo staat je pc 100% klaar om precies te doen wat je wil.

6. Tijd om dit moment vast te leggen

Nu je pc precies zo is als je het wil hebben, is dit het perfecte moment om het vast te leggen met een kloon of een herstelkopie. Hiermee maak je een replica van je harde schijf op een andere harde schijf. Dus stel dat je harde schijf een keer ermee op houdt, kun je eenvoudig opnieuw beginnen vanaf dit moment dat je pc ‘perfect’ is.

Het verschil tussen een kloon en een herstelkopie is dat een kloon, zoals het woord al zegt, een exacte kopie is van je harde schijf. Het duurt wat langer omdat het je hele harde schijf moet kopiëren, maar wanneer je de schijf nodig hebt is het gewoon plug en play. Een herstelkopie maakt gewoon één bestand met al je spullen. In geval van nood duurt het wat langer om alles te herstellen, maar het is wel makkelijker om op te slaan aangezien het maar één bestand is.

Het is altijd verstandig om een back-up te maken met de Windows tool zelf, maar er zijn genoeg gratis programma’s die dit werk perfect doen.

7. Je drivers updaten

Deze stap is niet nodig voor iedereen. Maar als je nieuwe pc of laptop nu prachtig werkt en je gebruikt hem vooral om te surfen op het web, of werk je veel met Office? Dan kun je deze stap het beste overslaan want Windows Update download toch meestal vrij nieuwe drivers.

Ga je bijvoorbeeld veel gamen, dan is het verstandig om toch te kijken of er nieuwere drivers zijn. De allernieuwste drivers voor bijvoorbeeld je moederboard of grafische kaart kunnen ze beter laten functioneren. Optimale prestaties zijn belangrijk voor bijvoorbeeld gamen, dus dan is het zeker waard om toch even die drivers te updaten.

Nu is je pc er helemaal klaar voor. Nu is het tijd om je machine te verwennen met bijvoorbeeld een nieuwe muis. Wil je weten waar je op moet letten wanneer je een nieuwe muis koopt? Klik dan hier. Wil je ook graag een nieuw toetsenbord en wil je wel iets heel speciaals? Check dan hier hoe je een eigen toetsenbord in elkaar zet.