VOLG SPUNK

Warning: file_get_contents(http://urls.api.twitter.com/1/urls/count.json?url=http://whatsyourway.nl/blog/5-manieren-om-productief-te-blijven-als-beginnend-entrepreneur): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/whatsyourw/domains/whatsyourway.nl/application/views/helpers/GetShares.php on line 15
0

5 MANIEREN OM PRODUCTIEF TE BLIJVEN ALS BEGINNEND ENTREPRENEUR

25 november, 2015

Ben jij bezig met zelfstandig ondernemer worden, maar ben je nog niet zo ver dat je je normale baan kunt opgeven?

Die combinatie kan vaak zwaar zijn voor je energie, je efficiëntie en je productiviteit. Want terwijl je collega’s naar huis gaan en rustig op de bank gaan zitten met de tv aan, moet jij ’s avonds en in je weekend nog steeds hardwerken voor die ondernemende droom. Wil je deze droom realiseren en alles uit je dag halen? Check dan deze vijf tips:

 

1. Optimaal gebruik van cafeďne

Cafeďne gebruikt iedereen al jaren om de aandacht erbij te houden. Maar elke koffiedrinker weet dat van te veel cafeďne je gaat stuiteren, en van te weinig je er amper iets van merkt. Bovendien is de beruchte cafeďne crash iets wat je wilt vermijden als je zoveel mogelijk werk wilt verzetten. Gelukkig zijn er tegenwoordig een flink aantal apps die uitrekenen wat de optimale concentratie cafeďne in je bloed is. Apps als ‘Caffeine Zone’, gemaakt door doctoren van Penn State University, maakt een grafiek waarin je precies kunt zien met hoeveel cafeďne je in de perfecte zone zit, en geeft je een alert als het weg aan het gaan is.

2. De 20-minuten manier van denken

Wanneer je thuis komt met het plan om even uit te rusten, tv te kijken en daarna aan het werk te gaan, komt daar meestal vrij weinig van terecht. Wanneer je eenmaal begint met niets doen, kost het heel veel kracht om je de andere richting in te sturen. Maar dat principe kun je ook positief gebruiken.

Je bent namelijk begonnen met je start-up werken omdat je er in gelooft. Als je eenmaal begint met iets, wil je het ongetwijfeld ook afmaken. Dus kom thuis met de manier van denken dat je maar 20 minuten aan je project gaat werken. Na die 20 minuten hard werken zal je brein denken dat het wel heel weinig is geweest, en dat je eigenlijk nog wel even door wilt werken. Deze manier van denken helpt enorm om je productiviteit omhoog te krikken.

3. Work-out om 15.00 uur ’s middags

Omdat de meeste mensen vrij vroeg in de middag stoppen met cafeďne drinken zodat ze geen problemen hebben met ’s avonds slapen, merk je rond 15.00 uur een dip. Je motivatie en efficiëntie vallen een beetje weg, en je kunt niet meer echt fatsoenlijk werken. Daarom is het verstandig om rond die tijd een kleine work-out in te plannen. Even naar de sportschool als je de tijd hebt of een paar kilometer joggen zorgt ervoor dat je wakkerder bent met meer motivatie, zodat je weer volle bak werk kunt verzetten.

Misschien neemt dit tijd weg van je werk, maar je krijgt meer gedaan in een half uur met volle efficiëntie, dan in twee uur met halve motivatie werken.

4. Vermijd de na-lunch-dip

Dat slaperige gevoel na je lunch, ook wel bekend als food coma, is iets wat je natuurlijk absoluut niet kunt gebruiken als je productief wilt zijn. Het komt door de piek van insuline in je lichaam nadat je veel koolhydraten naar binnen hebt gewerkt. Insuline zorgt ervoor dat je lichaam zich klaar maakt voor spijsvertering.

Dit kun je vermijden of tegen gaan door veelvuldige maaltijden en snacks die weinig koolhydraten en veel proteďnen hebben. Het heeft niks te maken met afvallen of gezonder eten, je wilt de juiste brandstoffen in je lichaam stoppen zodat je heel de dag door energie hebt.

5. De pomodorotechniek

De pomodorotechniek is in principe heel simpel en werkt perfect als je iets nieuws moet leren. Er zijn apps voor maar het is net zo eenvoudig te doen met een kookwekker. Stel de kookwekker in op 25 minuten en werk door totdat de wekker gaat. Vervolgens neem je een korte pauze van drie tot vijf minuten, wanneer je weer begint met een ‘pomodoro’, een periode van 25 minuten. Na elke vierde periode neem je een langere pauze tussen de 15 en 30 minuten.

Deze methode is gebaseerd op het feit dat veelvuldige pauzes goed zijn voor de veerkracht en lenigheid van je hersenen. Als je 25 minuten iets doet, passen je hersenen het in de rusttijd toe op wat je al weet.